Sunday, May 22, 2011

Cooking Time

Setelah sekian lama tak memekak kat dapur.
Tak kelentang kelentung lesung batu tu.
Tak tunggang langgang kuali dan sudip.

Hari ni, buat pertama kalinya,
Dekat rumah baru (Pantai Permai) ni
Aku memasak,(masak nasi, lauk campak-campak jer pun)hehehe..

Dari Jumaat lepas, peti sejuk yang dari bulan lepas digembar-gemburkan nak dibeli..
Telah pun selamat sampai ke dalam bilik aku ni..

Jadi dengan semangat wajanya..
Aku pun membeli sambil membelah barang-barang basah..
Dekat pasar malam, hari sabtu..lepas balik dari office..

Maka hari ni,
selepas bertungkus lumus (konon-konon susah sangat la kan)..
Terciptalah dua masakkan hasil air tangan aku yang tak seberapa ni..

Tomyam Oyster Mushroom & Carrot dan Garlic Prawn...
Rasanya udang tu, macam sedap...Tapi sayur tu macam gagal sikit..:P

Tapi apa2 pun...dah selamat Sarah dengan aku "NGAPP" sampai kenyang..

Kalau nak cuba,boleh la cuba resepi mudah & cepat ni yer..
Resipi org bujang jer ni...

Tomyam Oyster Mushroom & Carrot

Bahan-bahan
1) 2 batang carrot saiz sederhana (tolong buang kulit luar & potong siap-siap yer)
2) 150 gram Oyster Mushroom (disiat2 sederhana halus)
3) 2 ulas bawang merah (sila tumbuk)
4) 2 ulas kecil bawang putih (sila tumbuk)
5) 5 batang cili padi kampung (dititik)
6) 1/2 ulas bawang besar (dihiris)
7) 1/2 kiub tomyam
8) Sedikit gula & garam (ikut selera sendiri ok)
9) Sedikit Olive Oil
10)200 ml air

Cara-cara memasak

Mula dengan memanaskan olive oil, kemudian masukkan hirisan bawang besar,bawang merah & bawang putih yang dah siap ditumbuk dan cili padi kampung yang dah dititik.
Goreng & kacau sampai naik bau dan sedikit garing. Masukkan kiub tom yam yang dah
dihancurkan, kacau rata. Tunggu sampai naik bau (api jangan besar sangat).Kemudian, masukkan sedikit garam, dan perlahan-lahan masukkan air,kacau sehingga mendidih, dan masukkan gula (ikut cita rasa sendiri ok).Masukkan carrot, biarkan sekejap, kemudian kacau semula sampai carrot empuk.Akhir sekali, kecilkan api, masukkan Mushroom, kacau 2-3 kali, tunggu mendidih dalam 10 saat dan tutup api dan sayur anda sudah boleh dihidang.


















Garlic Prawn

Bahan-bahan

1) 350 gram udang saiz sederhana (dibersihkan)
2) 5 ulas bawang putih (ditumbuk)
3) 2 cubit lada hitam (ditumbuk halus)
4) Seulas bawang merah (dihiris halus)
5) Sedikit garam & gula (secukup rasa)
6) Sedikit Olive oil
7) 25 ml air yang dicampur bekas tumbuk bawang tadi
8) Secubit serbuk kunyit


Cara-cara memasak

Mula-mula kena perap dulu udang yang dah dibersihkan dengan bahan-bahan no 2 - 5 dan no 8 (biarkan dalam 20 minit selepas digaul rata bahan-bahan tadi dalam peti sejuk). Kemudian panaskan olive oil, dan masukan udang yang diperap tadi.Kacau rata udang sehingga udang bertukar ke warna merah dan betul-betul masak, masukkan air bekas tumbukan bawang tadi.Gaul rata sampai mendidih sekejap dan terus tutup api dan hidang.Anda boleh tambah garam atau gula masa kacau tadi jika perlu.























Sekian sahaja & selamat mencuba yaa.. :P

No comments:

Post a Comment